EN English

Bertus Gerssen

Roadburners

Het heeft een bepaalde schoonheid als een heel specifiek festivalpubliek even de publieke ruimte overneemt, met hun aanwezigheid de dagelijkse sleur doorbreekt. Zoals dit Roadburn publiek in Tilburg. Een wereldwijd bekend kleinschalig festival, groot in een specifiek subgenre van metal, stoner, sludge, psychedelic rock en andere varianten. Georganiseerd in en rond het poppodium 013, met obscure bands als Winter, Pharao Overlörd en Place of Skulls.
Hoe dichter bij dit festival-epicentrum hoe meer het allegaartje van metal-liefhebbers het straatbeeld domineert. Door hun afwijkende stijl zien ze er op het eerste gezicht uit als een erg eenvormige massa zwart, piercings, tatoeages, patches en studs. Wie beter kijkt ziet de nuances, die voor de goede verstaander vaak ook een neiging naar een bepaald subgenre aangeeft. Veel t-shirts met bandnamen – Mayhem, Slavebreed, Nausea. Maar ook een verhangen paus, schedels en pentagrammen of gewoon de tekst ‘booze & drugs’. In hun duistere uitdossing ziet deze bierdrinkende meute er van een afstand misschien een beetje bedreigend uit. Maar de sfeer onderling is vooral gemoedelijk, een gezellige incrowd van muziekliefhebbers, waar festivalpubliek en bands gewoon door elkaar lopen.

Zo schiet zanger Bobby Liebling van legendarische doom metal band Pentagram voorbij, die ondanks zijn leeftijd en grijze haren een waanzinnig spectaculaire show heeft gegeven. In eerste instantie zegt hij geen tijd te hebben voor een foto: er is een noodgeval, hij moet door. Een zaak van leven en dood, een kwestie van enkele minuten, voegt hij gejaagd toe. Nou ja, vooruit dan maar, snel dan. Hij zet even zijn halve liter blik bier opzij en trekt een gezicht – dit is zeker wat jullie willen? Nee hoor, normaal is prima. O. Normaal. Normaal – roept hij schamper uit. ‘Oud en dik en lelijk en uitgezakt, zul je bedoelen…normaal, ja, da’s makkelijk….a fucking old fart….’. En weg is hij. ‘Een kwestie van minuten…Minuten..!’ roept hij nog. Even later loopt hij weer rustig tussen het publiek rond. In zijn blauwe pilotenbomber zowaar een opvallende verschijning tussen de andere in het zwart gehulde metal liefhebbers in het zonnige Tilburg.

Tekst door Sanne Stevens
Met dank aan Roadburn festival, Walter Hoeijmakers

Typisch Roadburn publiek: Ian, Glenn en Jerry uit Ierland

Luana en Ana, uit Brazilië; Luana draagt een Kylesa tas, Ana draagt een Electric Wizard t-shirt (S) en Mono tas.

David, uit New York, USA, ook hier voor de Swans, draagt Mayhem t-shirt (XL)

Deze dame draagt een t-shirt (S) van Doom (Police Bastard)

Michael uit Australië, draagt een t-shirt van Yob

Roadburn Festival publiek uit Duitsland; van links naar rechts dragen ze Eye Hate God, Kylesa en La Noche del Terror Ciego (film) (allemaal XXL)

Jukka, hardrock DJ uit Finland, draagt t-shirt (XL) met Kuolema (dat betekent "dood" in het Fins), en in het kruis staat "drank en drugs" (in het Fins)

Jukka, hardrock DJ uit Finland, draagt t-shirt (XL) met Kuolema (dat betekent "dood" in het Fins), en in het kruis staat "drank en drugs" (in het Fins)

Max en Sebastian uit Leipzig en Frankfurt. Hier om Winter en Sunn o))) te zien. Beide dragen zelfgenaaide patch-jasjes (XL). Max draagt trui van Asphyx Torsofuck (XL) en Sebastiaan draagt een t-shirt van Posessed (XL)

Max en Sebastian uit Leipzig en Frankfurt. Hier om Winter en Sunn o))) te zien. Beide dragen zelfgenaaide patch-jasjes (XL). Max draagt trui van Asphyx Torsofuck (XL) en Sebastiaan draagt een t-shirt van Posessed (XL)

Kevin en Garreth uit Nottingham, GB

Christoffer Röstlund Jansson uit Zweden draagt Night of the Living Dead t-shirt

Sandra uit Italië, aka Gnubby, grafisch ontwerper draagt Adidas hoodie

Bierdrinkende hipsters

Joe uit London, met Emperor shirt (XL)

Siggi uit IJsland, hier o.a. voor de Swans, draagt helemaal geen t-shirt! maar heeft wel tattoos: no gods no masters!