EN English

Bertus Gerssen

Foto: Lula Valletta

Bertus Gerssen
Documentair fotograaf

Spijkermakersstraat 116
2512 ET Den Haag

info@bertusgerssen.nl
+31 (0)6 4178 9582

Ik fotografeer werelden waar niet iedereen weet van heeft, maar die verrassend herkenbaar kunnen zijn. Mijn interesse gaat uit naar kleine gemeenschappen en subculturen: van Urkers tot krakers.

Het liefst portretteer ik mensen, met nadruk op hun omgeving. Ik werk met een middenformaat camera, op negatieffilm en steevast gebruik ik een flitser. Hierdoor bereik ik helderheid, duidelijkheid, detail en scherpte.

Mijn onderwerpen hebben raakvlakken met mijn eigen belevingswereld. In het project over de Urker jeugd ging ik terug naar het dorp waar ik zelf mijn jeugd heb doorgebracht. Eerst werd ik nog aangezien voor ‘vreemdesnuut’, maar zo gauw ik in dialect sprak werd ik meteen geaccepteerd. Dat is het voordeel wanneer je werkt vanuit de insiders-positie.

Mijn projecten zijn lang-lopend en resulteren in een publicatie of expositie. Mijn laatste publicatie  ‘In Situ’ verscheen in 2017 en is een zelf uitgebracht en zelf gedrukt boek over de Haagse Underground muziekscene. Het werd geselecteerd als een van De Best Verzorgde Boeken 2017 van Nederland door de studentenjury. ‘Wie er is die blift er al’, een fotoboek over jongeren op Urk, bracht ik in 2008 uit, eveneens in eigen beheer.

Prijzen en toekenningen

2018

31 Aug 2018
In situ werd geselecteerd voor De best verzorgde boeken 2017 door de Studentenjury.

2013


Winnaar fotoboeken pitch Huis Marseille t.w.v. € 1000,- voor de realisatie van mijn fotoboek over Den Haag Underground. De jury bestond uit: Koos BreukelThomas Manneke and  Nanda van den Berg

Publicaties (selectie)

2017

31 maart
In Situ een zelf gepubliceerd en zelfgedrukt boek over de Haagse Underground muziekscene. Voor het drukken werd een Risograph stencilmachine gebruikt. Oplage 300 stuks.

2012


Nrc.last, speciale uitgave van de NRC-Next‘Het einde der tijden is ook een nieuw begin’


NRC-Next‘Lekker handig toch, die vingerafdrukken?’

2011


NRC Handelsblad; ‘Vogels zijn belangrijker dan vrouwen’


NRC Next‘De vogel gaat voor de vrouw’

2010


Volkskrant Magazine: Verboden te wonen, Fotoserie met interviews over wonen, kraken en het kraakverbod. Download het artikel: Verboden te wonen


The Word Magazine, The Breakthrough Issue Music Special. Artikel over piratenzenders in Londen en in Nederland. bekijk het hier

2008


Artikel in het winternummer van Vrij Nederland: Buitenkrakers, in samenwerking met schrijfster Judy Zweytzer. Download het artikel.


Artikel in de bijlage van het NRC getiteld ‘Over grenzen; enclaves’. Foto’s van het project ‘Wie er is die blift er al’ werden hiervoor gebruikt. Download het artikel.


Boek ‘Wie er is die blift er al’, in eigen beheer uitgegeven ISBN 9789081322317

Exposities (selectie)

2019

15 maart-10 mei
An-esthesie
Groepsexpostie in de grafische werkplaats te Den Haag

2018

9 mrt-8 jun
Peer in Gallery, Solo-expositie In Situ

2018

9-16 Feb
‘VOID’ groepsexpositie in The Grey Space in the Middle voor het GRAUZONE 2018 Festival. Foto’s van In Situ werden getoond.

2017

31 maart-2 april 2017
‘In Situ’ solo expositie waarbij ‘In Situ’ werd gelanceerd als onderdeel van Rewire festival 2017, The Grey Space, Baruch Paviljoen, Den Haag

2013


‘Den Haag Underground’ solo expositie als onderdeel van State-X New Forms, Paard van Troje, Den Haag


Off the Grid‘, groep-expositie in het  Nutshuis, Den Haag met  Corine Vermeulen en Justine Kurland

2012


‘Ik en mijn held’, groep-expositie in het Nutshuis, Den Haag

2010


‘Het sociale landschap van Den Haag’, onderdeel van DocuDenHaag; samen met vijf andere documentaire fotografen heb ik invulling gegeven aan opvallende of juist onzichtbare ontwikkelingen in de Haagse stedelijke samenleving. Nutshuis, Den Haag

2009


‘Wie er is die blift er al’; Hogeschool van Utrecht, Instituut voor Sociaal Werk in Amersfoort

2008


Eindexamenexpositie Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten

Opleidingen

2003 - 2008

Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten te Den Haag
BA redactionele fotografie

1994 - 1999

Rijksuniversiteit Groningen
MSc Moleculaire Biologie