EN English

Bertus Gerssen

Om de 140e verjaardag van Gestetner (moeder van alle stencilmachines) te vieren werd een open call uitgeschreven. Er kon artwork ingestuurd worden dat gemaakt werd met een stencilmachine, Riso, of andere duplicators. In Situ werd daarin runner-up: Gestetner 140 jaar. De prijs was het geweldige, nietsontziende boek Risomania van a project Vetro Editions, Berlijn.

Op 28 juni 2020 werd mijn foto uitgelicht in de Grote Nederlandse Kunstkalender van uitgeverij Trichis. Het is een beeld uit mijn boek ‘In Situ’ dat gaat over de Haagse Underground Muziekscene. Ik fotografeerde tussen 2014-2017 vele plekken, onbekend, bekend, de meeste zijn alweer verdwenen. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar op mijn website. In eigen beheer uitgebracht en zelf gedrukt met mijn Risograph stencilmachine, oplage 300. Genomineerd voor Best verzorgde boek van Nederland 2017 door de studentenjury

Op vrijdag 15 maart 2019 vindt de opening plaats van de duo-groepstentoonstelling Anesthesiegeïnitieerd door de Grafische werkplaats en Peer in Gallery.

Peer in en de Grafische Werkplaats hebben negen fotografen de mogelijkheid geboden zich onder te dompelen in de grafische technieken. Gedurende een aantal weken hebben zij nieuw werk ontwikkeld vanuit hun eigen praktijk, waarbij er gebruik werd gemaakt van de diverse mogelijkheden van de Grafische Werkplaats. Als afsluiting van deze periode wordt het werk tentoongesteld in de vorm van een duo-expositie. Tegelijkertijd op twee locaties, bij de Grafische werkplaats en bij Peer In Gallery zullen de werken van negen fotografen te zien zijn.

De meest gebruikte strategie om met de continue beeldenstroom om te gaan is anesthesie -in de letterlijke zin dat zintuigelijke prikkels niet meer doordringen tot het bewustzijn” – Mark Greif.

Opening tijdens Hoogtij #56; tijd: 19:00-23:00
Locaties Peer in: Elandstraat 200, Grafische werkplaats Prinsegracht 16

Voor Hok Gallery maakte ik een portret van bassist Jah Wobble. Van de late jaren zeventig tot en met de jaren tachtig speelde hij in de band PiL, en daarna speelde hij met grote artiesten zoals Björk, Brian Eno etc… Jah Wobble, oftewel John Wardle heeft van 26 november 2018 tot 5 januari 2019 zijn allereerste expositie van zijn schilderijen in Hok Gallery, home of contemporary underground.

In situ is geselecteerd voor De best verzorgde boeken 2017 door de Studentenjury. 

Ik voel me zeer vereerd om gekozen te zijn door de jury. Vanaf 28 september zal In Situ te zien zijn in het Stedelijk, Amsterdam als doorlopende voorstelling van de door de studentenjury geselecteerde boeken.

Tegelijkertijd met de vakjury hebben 5 studenten van kunstacademies in Nederland zich gebogen over 342 ingezonden boeken. Zij kwamen tot een selectie van 31 boeken.
Eind september zal er van de Studentenselectie ook een catalogus in kleine oplage verschijnen. Deze is ontworpen door Ruby van Vucht, een van de juryleden en net afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie.

De samenstelling van de studentenjury is als volgt:
Birgit Vredenburg (Hogeschool Utrecht), Patrick Sanders (ArtEZ Arnhem), Auke Lansink (KABK Den Haag), Ruby van Vucht (Gerrit Rietveld Academie Amsterdam) en Malkin Gewinner (Werkplaats Typografie Arnhem).

Donderdag 24 mei gaat de Haagse underdog filosoof Mr Pelham in gesprek met fotograaf Bertus Gerssen over In Situ, zijn meest recente fotoproject.
Het gesprek zal gaan over de filosofische denkbeelden van Bertus en zijn motivatie voor het maken van dit boek.
Ook wordt er ingegaan op creatieve en technische afwegingen die hij maakte tijdens de totstandkoming van dit project. Er is deze avond uiteraard ruimte voor het stellen van vragen en het bezichtigen van de tentoonstelling.

U bent van harte welkom bij Peer in:

Donderdag 24 mei 2018, om 19:00 uur

Elandstraat 200
2513 GX  Den Haag