EN English

Bertus Gerssen

Survival in Madestein

Een vriendin vertelde mij dat ze al een tijdje mee doet met een groepje fanatieke ‘survivallers’ in de bosjes van Madestein, Den Haag.
Wat is survivallen? Dat is afzien! Zo’n dertig (zelfopgeworpen) hindernissen worden genomen voordat het parcours wordt afgerond met een ‘dip’, een doorwading tot aan de oksels in superkoud water! Daar tussenin is het boom in boom uit, over water met een touwladder, zwaaien aan touwen, beenklemmen, armklemmen en wat al niet meer. ‘Westland Survival’ noemen ze zichzelf. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt: ik wou mee!
Op de afgesproken plek, een brug op de route, wachtte ik ze op, met de fiets en camera.
Het was 9 uur ’s ochtends, 8 graden boven nul, met een lekker zonnetje. De nacht ervoor had het nog 4 graden gevroren. Daar kwamen ze aangerend met z’n zessen, sportoutfit, nummers op de rug. Ik had afgesproken met Donovan (50), in het dagelijks leven begeleider bij een sociale werkplaats. Donovan doet dit al 14 jaar. Samen met een man of acht gaat hij, weer of geen weer, iedere zondag 12 á 13 km survivallen.

Op de foto’s zijn ook Kees, Peter, Jia-Lian, Henk en Rik te zien. Allemaal regelmatige survivallers. Kees, Rik en Jia-Lian doen het ook in wedstrijdverband.Kees werd op 14 maart eerste bij de Kootstertille run, een wedstrijd in het oosten van Friesland, met 70 hindernissen. Hij haalde het in 02:59:28, erg snel! Jia-Lian ging in haar categorie voor het Nederlands kampioenschap en eindigde als derde met 01:58:19.

De Westland Survival groep begint hun training in een sporthal in Monster, waar ze de kleedkamers mogen gebruiken om achteraf te douchen en zich om te kleden. Een uur daarvoor heeft één van hen de hindernissen al opgezet. Naderhand halen ze deze ook weer weg, om sabotage en ongelukken te voorkomen. In Den Haag is er een relatief kleine groep mensen die zich bezighoudt met deze sport, die het midden houdt tussen een militaire-training en apenkooien in een groene omgeving rond de stad. Maar in het oosten van Nederland wint het aan populariteit. Er is een overkoepelende organisatie in Nederland: de SBN. Ze verstrekken informatie en houden de wedstrijden bij.

Hollands landschap met Kees op touwbrug

Peter in hindernis, op voorgrond Jia-Lian en Donovan, achter Kees en Henk

Peter neemt hindernis met brandslang

Peter en Kees

Boomklimmen

Klim-en-zwaai-hindernis

Peter

Kees raakt het water aan

Hindernissen

Survival in Madestein