EN English

Bertus Gerssen

Het sociale landschap van Den Haag

DocuDenHaag is een documentaire fotografieproject gecommiteerd door Het Nutshuis, Den Haag. Samen met vijf andere Haagse fotografen ben ik uitgenodigd om een documentaire fotoserie te maken over de ontwikkelng van de stad. Uitgaande van een foto uit het stadsarchief van voor 1980 heb ik gewerkt aan mijn project getiteld het sociale landschap van Den Haag.

Hoe ziet het ‘Sociale landschap’ van Den Haag anno 2009 er uit?

Ik liet me inspireren door een foto van Fotoburo Meyer, uit 1966. Het is een beeld van een stelletje bij plein 1813. De foto doet me denken aan het werk van enkele Amerikaanse fotografen uit die tijd, zoals Joel Sternfeld, William Eggleston en Joel Meyerowitz. Zij werkten in kleur en met grootformaat camera. Iets wat toen heel ongewoon was. Het leek me interessant ook zo te werk te gaan, juist in deze tijd, waarin het weer heel ongewoon is om op deze manier te fotograferen.

Een grootformaat camera, op statief, is langzaam in gebruik. Er moeten veel handelingen worden verricht voordat daadwerkelijk de foto kan worden gemaakt. Hierdoor wordt de persoon tijdens het fotograferen minder nerveus dan bij aanvang of zelfs ongeduldig.

Doordat de persoon bijna vergeet dat hij wordt gefotografeerd vervalt hij in een natuurlijke pose. Hoeveel anders dan het geforceerde snapshot portret waarbij iedereen liefst zo breed mogelijk moet lachen!

Sociale interactie op straat is vaak van korte duur. Men gaat even een boodschap doen, men fietst van A naar B. Of we gaan ergens zitten/staan wachten. Deze handelingen dragen bij aan het sociale landschap van een plek. Hoe gaan mensen een relatie aan (mede door mij) met de openbare ruimte, de straat, het landschap van de stad en met andere mensen van de straat? Dit waren enkele van de onderzoeksvragen waar ik vanuit gegaan ben tijdens mijn project. De portrettenserie is een onderzoek naar het sociale landschap van Den Haag.
Inspiratiefoto: Plein 1813, Fotoburo Meyer, uit 1966

Sacha en Rosita, Kerkplein

Danny en Juliette, Newtonstraat

Mevrouw Anne Bal met Rakker, Wieringsepad

Dhr. Bolleboom, bij de plas aan de Kokkelsingel

Mevr. Margreet Marijanan, Elandstraat

Mevr. Y. Roos, Lange Voorhout

Dhr. Somerwil, Hemsterhuisstraat

Mevr. Irene Deekman, Kerkplein

Dhr. R. Ligtvoet, Lange Voorhout

Amin en Nihat, Jennyplantsoen

Dirk Biever en vrienden, Wieringsepad