EN English

Bertus Gerssen

Het einde van de Mayakalender

De laatste dag van de Mayakalender, 21 december 2012. In Nederland en de rest van de wereld gaan ‘believers’ deze dag tegemoet met uiteenlopende gedachten, gevoelens en al dan niet, met voorzorgsmaatregelen. De Belg Patrick Geryl heeft zich in veiligheid gesteld door met een survival groep te schuilen ergens in het gebergte in het Noorden van Zuid Afrika. Hij en andere mensen uit de groep, bereiden zich hier al jaren op voor. Hun scenario sluit nucleaire rampen en een pool-verschuiving niet uit.

In Nederland zijn de meeste mensen die de Mayakalender volgen minder pessimistisch en zien het aflopen van de kalender niet als ‘het einde van de wereld’, maar juist als een nieuw begin. Peter Toonen is zo iemand. Hij geeft lezingen door het hele land over de Maya kalender, maar ook over graancirkels, nulpunt energie en sterrenkunde. Toen ik bij hem was liet hij me de ‘Hunab Ku’ zien, een grafisch teken uit de Maya cultuur, dat staat voor het centrum van ons universum. En de gelijkenis daarvan met hedendaagse foto’s gemaakt door de Hubble telescoop, van het centrum van onze Melkweg. “Die Maya’s waren slimmer dan we altijd dachten.”
Mike en Cecilia rekenen dagelijks hun energie uit zodat ze het meeste uit hun dag kunnen halen. Maya-expert Johan van der Beek gaat er op zijn eigen manier mee om. Al jaren eet hij alleen ‘rauw’ voedsel, voedsel dat niet is verhit boven de 42 graden celsius, en dus nog ‘leeft’. Elke dag blogt hij voor ingewijden op zijn website: United Universe.

Marjon Beukerink is voorzitter van PAN-Holland. Dat staat voor Planet ART Network. ART staat voor Aesthetic Regeneration in Time. Want daar gaat het om. Om het natuurlijke ritme, 13 manen 28 dagen plus een extra, de dag buiten de tijd, 25 juli. Die dag wordt wereldwijd gevierd. Op de website van PAN Orange, weer een andere Nederlandse PAN, staat: ‘Deze dag is een dag voor vrede en cultuur (..) vele duizenden verenigen zich via de krachten van liefde en telepathie, om de menselijke cultuur te laten opbloeien in harmonie met de aarde.’ De groep mensen die wonen in een gekraakte steenfabriek in Wirdum, Groningen leven naar het ritme van de aarde. Opstaan met zonsopgang en met de ‘kippen op stok’. Dat is veel natuurlijker. Op deze laatste dag sluit Rietje Sarfaty niets uit: “Ik sluit alles in.” Nicole Zonderhuis uit Utrecht is uitgever van een Maya kalender die je elke dag vertelt wat de energie van de dag is en hoe je die het beste kunt invullen. Ze geeft cursussen en lezingen rondom de kalender. Ook volgens haar is er nu een belangrijke verandering gaande. Carmen van Birgelen heeft haar leven een nieuwe draai gegeven door met de Maya kalender te gaan leven.

Een jaar lang fotografeerde ik Maya-kalender volgelingen. Ik ben dankbaar dat ik hun heb leren kennen.

Enkele foto’s uit deze serie zijn gepubliceerd in nrc.last, de ‘laatste’ NRC Next, geheel gewijd aan 21 december 2012. Je kunt het artikel hier downloaden.

Nicole 'Mooncraft' Zonderhuis in haar nieuw te verbouwen keuken

Rietje Sarfaty met tentstokken van haar Ger

Peter Toonen in zijn woonkamer

Detail Patrick Geryl's woonkamer

Patrick Geryl in zijn huis in Antwerpen

Mike en Cecilia op de bank in de woonkamer

Cecilia legt uit hoe de zones in de hersenen overeenkomen met de theorie van de Maya's

Poster van Jose Arguelles, bedenker van de 13 Manen/28 dagen kalender

Carmen Sha'Manik perst een raw sapje in haar keuken. Op de achtergrond is de Hunab Ku te zien

Marjon Lahun Chicchan van PAN-Holland staand bij de Tzolkin kalender.

Johan van der Beek, Maya-expert, in zijn huis

Annet en Willem in de 'Wereldwoonkamer' met op de achtergrond de Tzolkin